Mladé evropské mozky se sešly v Madridu

Zveřejněno 6.6.2015
Víte, že celková populace Estonska by se vešla do Prahy? A víte, že v hlavním městě Litvy nemají metro? A tušíte vůbec, kolik mladých lidí ve Španělsku nemůže najít po škole práci?

Skupina mladých lidí z celé Evropy se sešla v hlavním městě Španělska, aby navzájem sdílela zkušenosti ze svých rodných zemí. Diskutovalo se hlavně o tom, jaké jsou perspektivy a možnosti uplatnění mladých lidí na trhu práce při studiu a těsně po něm. Jaké jsou šance najít dobře placenou práci v oboru a nakolik se vlády jednotlivých evropských zemí snaží studentům a studentkám při jejich hledání prvního zaměstnání pomoci a rovněž, jak jim usnadňují jejich start do života, ať již bezplatným studiem, studentskými půjčkami, slevami na daních atd. Velkým tématem bylo také promítnutí současné krize do každodenních životů mladých lidí.

Čtyřdenní konferenci s názvem Perspectives of Young People in Europe pořádala německá organizace Aktuelles Forum ve spolupráci s Friedrich Ebert Stiftung. Účastnili se jí zástupci z Německa, Španělska, Portugalska, Bulharska, Litvy, Estonska, Slovenska, Rumunska, Řecka, a z Polské a České republiky.

Program byl rozdělen do jednotlivých bloků, diskutovala se například problematika emigrace, zástupci kterých států nejčastěji opouštějí své rodné země a kde v Evropě naopak nalézají uplatnění. Nakolik je současná generace mladých lidí pro některé země tou ztracenou kvůli odlivu do zahraničí. Díky velmi pestrému spektru účastníků jsme měli možnost poznat rozdílnost aktuálního stavu v dalších evropských zemích a hlavně možnost srovnání se stavem v České republice, který se překvapivě oproti ostatním státům nejevil vůbec tragickým.

V rámci programu jsme také navštívili významné pamětihodnosti Madridu. O komentovanou prohlídku se postarali naši španělští hostitelé. Navštívili jsme Královský palác, v muzeu Reina Sofia jsme měli jedinečnou příležitost vidět díla slavných španělských malířů Salvadora Dalího, El Greca a hlavně Pabla Picassa a to včetně jeho slavné Guernici, která znázorňuje pro Španěly velmi emotivní motiv vybombardování španělského města německou armádou. Ti nejotrlejší se vydali na typické býčí zápasy - koridu.

Pro mladé lidi je velmi důležité rozšiřovat si obzory. Není lepší zkušenosti, než mít možnost potkat se s vrstevníky z jiných, mnohdy i poměrně vzdálených států, kteří pocházejí z naprosto odlišného sociálního, ekonomického, politického i náboženského prostředí. Sdílejí jiné hodnoty a prosazují jiné názory.

Fotogalerie