"Street in colours" aneb poznáváme Španělsko

Zveřejněno 1.8.2015
Podívejte se na zpětnou vazbu jednoho z účastníků výměny mládeže "Street in colours" ze Španělska. Zjistěte, na co se můžete těšit, když s námi vyjedete na projekt.

V polovině července jsem měl to štěstí, že jsem patřil ke skupině, která s organizací Change it vyjela do Španělska na výměnný pobyt.

Už na Madridském letišti nás uvítalo vedro a dusno, jaký rozdíl oproti počasí, které před odletem panovalo v České republice. Příjemnějším překvapením však bylo, že na nás krom klimatizovaného autobusu čekala i část skupiny mladých Španělů, se kterou jsme strávili následující týden.

V první části pobytu jsme byli ubytování ve vesnici Villabilla, která leží zhruba půl hodiny jízdy autobusem od Madridu. Na ubytovně nám nic nechybělo, v její blízkosti se nacházel bazén, hřiště na fotbal i na tenis, zkrátka všechno, co potřebujete k příjemnému strávení volného času. Pobyt se však neskládal pouze z volného času, část dní jsme trávili workshopy, každý si mohl podle svého talentu vybrat, zda bude čas trávit kreslením grafitů, nebo prací s fotoaparátem. V první části pobytu jsme čas trávili také mezinárodními sportovními souboji či tancem, prohlídkou města a na rozlučkový večer s Villabillou byla připravena pirátská party u bazénu.

Následující den nás čekalo stěhování do města Torres, která se nachází také v blízkosti hlavního města, a především samotná návštěva Madridu. Program byl rozdělen do dvou částí – v první nás naši španělští přátelé provedli centrem města a v druhé následoval rozchod. Na své si tak přišli ti, kteří toužili vidět především památky, stejně jako ti, kteří toužili v Madridu utratit část svého kapesného.

Den po výletu do Madridu jsme strávili příjemné dopoledne ve městě Alcalá de Henares, známém jako rodiště spisovatele Miguela Cervantese, tvůrce Dona Quijota.

Zbytek našeho pobytu se nesl v odpočinkovějším rázu. Proběhla intercultural night, která spočívala v představení našich zemí zábavnou formou – například jídlem, či hudbou. Soudě dle prázdného hrnce měl český guláš u našich hostitelů úspěch. Proběhla i závěrečná část workshopů, čehož důkazem jsou i obrázky Krtka, Víly Amálky, nebo Boba a Bobka poblíž bazénu v Torres. Pak už následovalo pouze loučení.

Závěrem bych rád poděkoval organizátorům, španělským i českým, za pozitivní přístup, bezchybnou organizaci a schopnost improvizace v situacích, kdy ne všechno šlo přesně podle plánu.

David Černý

Fotogalerie