Zadar Youth UP! (2.-11.9.2017)

Zveřejněno 3.12.2017
Podnikání v Chorvatsku, to bylo téma dalšího projektu, na kterém jsme spolupracovali s naším dlouhodobým partnerem Europski dom Slavonski Brod. Zadar-Enterpreneurship. Téma projektu znělo jasně a hned při příjezdu na autobusové nádraží bylo podnikání aktuální. Taxikář nás natáhl (což jsme se dozvěděli zpětně). Ale nemohli jsme mu to mít za zlé, v zimě bez turistů si nevydělá nic.

Zadar je jedno z větších Chorvatských měst (taková naše Olomouc). Má kupu památek, univerzitu. S tím rozdílem, že celé město je rozložené na pobřeží a poloostrově a oproti tomu tam není žádný byznys nebo továrny. V létě jsou tedy v cajku, v zimě je ale kavárny a služby neuživí. No, a tak by chtěli něco rozjet. Nějaký ty startupy a snaží se to podpořit.

A naším úkolem bylo to zkouknout, poučit se z toho a naučit se taky trochu byznysově přemýšlet, případně těm Chorvatům něco předat.

Sjeli jsme se Češi, Poláci, Turci, Černohorci, Bulhaři, Řeci, Chorvati, Bosňané.

Naší nejčastější aktivitou byly modelové situace, hry a případy, kdy jsme si trénovali tržní principy a prvky marketingu/komunikace.

Kromě těchto tematických workshopů jsme měli pořád dost času na "sbližování". Mohli jsme spolu řešit spoustu aktuálních temat: vzestup pravice, zaměstnanost v jednotlivých zemích, společenská a lidová denní temata z různých perspektiv.

Naše skupina byla nejstarší, což já osobně vždy vítám, protože ten mladiství elán kolem a ideály studentů prostě člověka nakopnou. A nejlepší zážitek? Kromě toho, že jsme se s přítelkyní (kterou jsem do toho všeho navezl se mnou) sightseeingovali při povodních (které v Chorvatsku moc nezažijete), tak úkol vydělat si na lístek do centra. Chápete, nemáte nic, jen pusu a ruce a sežeňte prachy, jedno jak. Dobrá výzva!!!

autor fotek: Vukajlo Ivanović, autor textu: Pavel Vykydal

Fotogalerie